top of page

Διατηρείστε τα μάτια σας υγιή

Πέτρος Εμμανουηλίδης, MD, FEBO

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φροντίζετε τα μάτια σας, από πολύ νωρίς στη ζωή καθώς τα προβλήματα όρασης και οι παθήσεις  των οφθαλμών μπορούν να επηρεάσουν ανθρώπους όλων των ηλικιών. Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα πολύτιμα μάτια σας, ασφαλή και υγιή:

  • Απολαύστε κάθε μέρα  φρούτα και  λαχανικά  και συγκεκριμένα, φυλλώδη  πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάχανο που είναι πολύ ωφέλιμα.  Το  αντιοξειδωτικό λουτεΐνη που περιέχουν, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων παθήσεων του οφθαλμού.

  • Φοράτε γυαλιά ηλίου. Η έκθεση των ματιών σας σε υπερβολικό ηλιακό φως μπορεί να οδηγήσει σε καταρράκτη και παθήσεις της ωχράς κηλίδας.  Βεβαιωθείτε ότι τα γυαλιά σας αποκλείουν τις UVA και UVB ακτίνες. Φορέστε τα κάθε φορά που βγαίνετε έξω - ακόμα και όταν η μέρα είναι νεφελώδης.  Γυαλιά ηλίου πρέπει να φορούν και τα παιδιά, αφού κατά την ανάπτυξή τους οι οφθαλμοί είναι ακόμη πιο ευαίσθητοι στις αρνητικές επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας.  Δεν υπάρχει αντένδειξη στο να φορούν γυαλιά ηλίου ακόμα και σε ηλικία μικρότερη του ενός έτους, αρκεί τα γυαλιά να είναι ασφαλή (άθραυστα και πιστοποιημένα για το φιλτράρισμα της επιβλαβούς UV-A, UV-B ακτινοβολίας).

  • Προστατεύστε τα μάτια σας από τραυματισμούς. Ορισμένα αθλήματα  και δραστηριότητες θέτουν τα μάτια σας σε κίνδυνο για τραυματισμό ή ερεθισμό.  Φορέστε  κατάλληλα προστατευτικά γυαλιά προκειμένου να τα  κρατήσετε  ασφαλή. Έχετε πάντα υπόψιν ότι το χημικό έγκαυμα από ασβέστη μπορεί να προκαλέσει μόνιμη τύφλωση. Σε κάθε περίπτωση εισόδου τοξικής ουσίας στους οφθαλμούς, κάθε δευτερόλεπτο καθυστέρησης μετράει και θα πρέπει  επειγόντως να ξεπλυθεί με άφθονο καθαρό νερό προτού αναζητηθεί η συνδρομή του οφθαλμιάτρου.

  • Ακολουθείτε κανόνες  καλής υγιεινή. Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια σας αποτρέποντας έτσι την εξάπλωση λοιμώξεων. Μην μοιράζεστε με τους άλλους οφθαλμικές σταγόνες, μακιγιάζ ή προϊόντα καθαρισμού φακών επαφής.

  • Εάν φοράτε φακούς επαφής, φροντίστε να τους διατηρήσετε καθαρούς. Πλένετε τα χέρια σας πριν τους φορέσετε  και προτού τους αφαιρέσετε. Μην υπερβαίνετε τα συνιστώμενα χρονικά όρια  χρήσης των φακών σας. Αφαιρέστε τους άμεσα  αν αισθανθείτε πόνο.

  • Μην καπνίζετε. Αυτή η επικίνδυνη συνήθεια στερεί από το σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την πρόληψη ορισμένων οφθαλμικών παθήσεων.  Το κάπνισμα έχει αρνητική επίπτωση σε παθήσεις όπως η ηλικιακή εκφύλιση τα ωχράς κηλίδας, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια. Επίσης οι υπάρχουσες θεραπείες για τις παραπάνω παθήσεις δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικές στους καπνιστές.

Οπτικές εξετάσεις

Ο έλεγχος των ματιών σας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να συμβάλλετε στην υγεία τους. Ο ειδικός ιατρός  μπορεί να εντοπίσει και να θεραπεύσει  ασθένειες των ματιών και να διορθώσει διαθλαστικές ανωμαλίες.  Το πόσο συχνά  απαιτείται η εξέταση των ματιών εξαρτάται από την ηλικία, την γενική υγεία και τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων. Ένα νεογέννητο πρέπει να κάνει μια οφθαλμολογική εξέταση για τον αποκλεισμό συγγενών παθήσεων όπως ο συγγενής καταρράκτης, το συγγενές γλαύκωμα και η αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας. 

Κάθε παιδί πρέπει επίσης να εξεταστεί από οφθαλμίατρο πριν την ηλικία των 3 ετών εάν δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη των γονέων κάποια ανωμαλία στην ανάπτυξη της όρασης. Σε  περίπτωση που έχει παρατηρηθεί από τους γονείς οποιοδήποτε σύμπτωμα όπως στραβισμός, αδυναμία προσήλωσης και παρακολούθησης αντικειμένου, αδυναμία αναγνώρισης οικείων προσώπων ή σύλληψης αντικειμένων το παιδί πρέπει να εξεταστεί άμεσα από ειδικό.

Τέλος, κάθε παιδί πρέπει να εξεταστεί πριν την έναρξη της σχολικής του ζωής και κατόπιν σύμφωνα με το εξατομικευμένο  χρονοδιάγραμμα που θα θέσει ο ειδικός ιατρός.

Από την αρχή ως το τέλος της ζωής μας οφείλουμε να προσέχουμε τα πολύτιμο αυτά όργανα που μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε τη θέα της φύσης, την όψη των αγαπημένων μας, τη ζωή ολόκληρη. Ευτυχώς η σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία μας επιτρέπουν να φροντίζουμε τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση των περισσοτέρων οφθαλμολογικών παθήσεων..

περισσότερα άρθρα που ίσως σας ενδιαφέρουν θα βρείτε εδώ

bottom of page