6909902660
26611 05159
690 9902660
PETROS EMMANOUILIDIS MD, FEBO
I. Theotoki 50, Corfu
consultant ophthalmic surgeon
δείτε τον κόσμο ξανά καθαρά
Inside our eyes, we have a natural lens. The lens bends (refracts) light rays that come into the eye to help us see. The lens should be clear, like the top lens in the illustration.
Vision Problems with Cataracts
If you have a cataract, your lens has become cloudy, like the bottom lens in the illustration. It is like looking through a foggy or dusty car windshield. Things look blurry, hazy or less colorful with a cataract.
The top lens is a clear, natural lens. The bottom lens shows clouding by cataract.
Cataracts Symptoms
Here are some vision changes you may notice if you have a cataract:
-
Having blurry vision
-
Seeing double (when you see two images instead of one)
-
Being extra sensitive to light
-
Having trouble seeing well at night, or needing more light when you read
-
Seeing bright colors as faded or yellow instead
If you notice any of these cataract symptoms, notify your ophthalmologist.
Cataracts can make images appear dull or yellow.
Blurry or dim vision is a symptom of cataracts.
Cataracts can cause distortion or ghost images.
See a simulation of what vision with cataract looks like.
What Causes Cataracts?
Aging is the most common cause. This is due to normal eye changes that happen starting around age 40. That is when normal proteins in the lens start to break down. This is what causes the lens to get cloudy. People over age 60 usually start to have some clouding of their lenses. However, vision problems may not happen until years later.
Other reasons you may get cataracts include:
-
having parents, brothers, sisters, or other family members who have cataracts
-
having certain medical problems, such as diabetes
-
smoking
-
having had an eye injury, eye surgery, or radiation treatments on your upper body
-
having spent a lot of time in the sun, especially without sunglasses that protect your eyes from damaging ultraviolet (UV) rays
-
using certain medications such as corticosteroids, which may cause early formation of cataracts.
Most age-related cataracts develop gradually. Other cataracts can develop more quickly, such as those in younger people or those in people with diabetes. Doctors cannot predict how quickly a person’s cataract will develop.
You may be able to slow down your development of cataracts.
Protecting your eyes from sunlight is the best way to do this. Wear sunglasses that screen out the sun’s ultraviolet (UV) light rays. You may also wear regular eyeglasses that have a clear, anti-UV coating. Talk with your eye doctor to learn more.
Back to the top of the article.
Cataract Diagnosis
Your ophthalmologist will examine and test your eyes to make a cataract diagnosis. This comprehensive eye exam will include dilation. This means eye drops will widen your pupils.
Your ophthalmologist will examine your cornea, iris, lens and the other areas at the front of the eye. The special slit-lamp microscope makes it easier to spot abnormalities.
Retinal exam
When your eye is dilated, the pupils are wide open so the doctor can more clearly see the back of the eye. Using the slit lamp, an ophthalmoscope or both, the doctor looks for signs of cataract. Your ophthalmologist will also look for glaucoma, and examine the retina and optic nerve.
Refraction and visual acuity test
This test assesses the sharpness and clarity of your vision. Each eye is tested individually for the ability to see letters of varying sizes.
Ο καταρράκτης συνήθως εξελίσσεται αργά. Ποιά είναι τα συνήθη συμπτώματα
-
Θολή όραση
-
Μειωμένη ένταση των χρωμάτων
-
Αυξημένη περίθλαση του φωτός(πχ φωτοστέφανο γύρω από τα φώτα αυτοκινήτων το βράδυ)
-
Δυσκολία όρασης το βράδυ
-
Διπλωπία (μονόφθαλμη – κλείνοντας δηλαδή το ένα μάτι κανείς εξακολουθεί να βλέπει διπλά)
-
Φωτοευαισθησία (είτε στον ήλιο είτε στα φώτα π.χ το βράδυ στην οδήγηση)
-
Απώλεια της αντίθεσης των χρωμάτων (φαίνονται πιο ξεθωριασμένα)
-
Μεταβολές της διάθλασης των ματιών(πχ της μυωπίας)
-
Συχνά παρατηρείται μια αρχική και προσωρινή βελτίωση της κοντινής όρασης λόγω της μυωπικής εκτροπής στη διαθλαστική ισχύ του οπτικού συστήματος του οφθαλμού.
Δεν υπάρχει προς το παρόν θεραπεία που προλαμβάνει ή καθυστερεί την εξέλιξη του καταρράκτη. Στο γεροντικό καταρράκτη οι μεταβολές στην όραση είναι πολύ αργές, τόσο που οι ασθενείς αρχικά μπορεί να μην το καταλάβουν, ιδιαίτερα όταν η όραση στο άλλο μάτι διατηρείται σε καλό επίπεδο.
Τι προκαλεί τον καταρράκτη
Τις περισσότερες φορές ο καταρράκτης είναι αποτέλεσμα ηλικιακών αλλαγών στο φακό, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση και εξέλιξή του. Αυτοί περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
-
Σακχαρώδης διαβήτης.
-
Φάρμακα όπως τα κορτικοστεροειδή και η χλωροπρομαζίνη.
-
Η υπεριώδης ακτινοβολία.
-
Το κάπνισμα.
-
Η συστηματική χρήση αλκοόλ.
-
Η έλλειψη βιταμινών και τα χαμηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών.
-
Συγγενείς λοιμώξεις όπως η ερυθρά κατά τη διάρκεια της κύησης.
-
Επεμβάσεις στον οφθαλμό όπως η χειρουργική του γλαυκώματος ή του αμφιβληστροειδούς.
-
Τραύματα.
-
Χρόνιες φλεγμονές του οφθαλμού.
Τι μπορείτε να κάνετε για να επιβραδύνετε την ανάπτυξη του καταρράκτη
-
Να αποφεύγετε την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία τις ώρες που η υπεριώδης ακτινοβολία είναι σε υψηλά επίπεδα. Να φοράτε καπέλο και γυαλιά ηλίου.
-
Αποφεύγετε το κάπνισμα.
-
Να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε λαχανικά και αντιοξειδωτικούς παράγοντες όπως είναι η βιταμίνη C και η βιταμίνη A. Επίσης να αποφεύγετε τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Πώς γίνεται η διαγνώση του καταρράκτη
Για να διαγνωστεί αλλά και για να προγραμματιστεί η χειρουργική αντιμετώπιση του καταρράκτη απαιτείται ένας πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος που περιλαμβάνει:
-
Το ιστορικό του ασθενούς έτσι ώστε να γίνει κατανοητό πόσο επηρεάζεται η καθημερινότητα του ασθενούς από τη μειωμένη όραση και τι άλλα προβλήματα υγείας συνυπάρχουν.
-
Εκτίμηση της οπτικής οξύτητας.
-
Διάθλαση – δηλαδή προσδιορισμός του διαθλαστικού σφάλματος (το οποίο μπορεί επίσης να διορθωθεί με την επέμβαση).
-
Εξέταση του αμφιβληστροειδούς με βυθοσκόπηση.
-
Μέτρηση της πίεσης του οφθαλμού.
-
Βιομετρία: μέτρηση δηλαδή της ισχύος του φακού.
Πότε χειρουργούμε τον καταρράκτη
-
Ο γεροντικός, δηλαδή ο συχνότερος καταρράκτης είναι μία μη επείγουσα κατάσταση. Η απόφαση για το χειρουργείο στηρίζεται καθαρά στις ανάγκες και το lifestyle του ασθενούς. Έτσι, ένας οδηγός ταξί θα πρέπει να χειρουργηθεί σύντομα αν η έκπτωση της όρασής του επηρεάζει την ασφαλή του οδήγηση, ενώ κάποιος που δεν οδηγεί και εξυπηρετείται πλήρως στις καθημερινές του δραστηριότητες μπορεί να το αναβάλλει. Πρέπει ωστόσο να έχουμε στο νου μας ότι συχνά ο ασθενής με καταρράκτη προσαρμόζεται στη μειωμένη οπτική του ικανότητα και σιγά σιγά αποσύρεται από δραστηριότητες επειδή δε βλέπει ικανοποιητικά. Έτσι από τη μεριά μας ως χειρουργοί δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε στην εικόνα κάποιου που έχει περιορίσει τις δραστηριότητές του, αφού συχνά με τη βελτίωση της όρασης μετά το χειρουργείο μπορεί να επιστρέψει σε αυτές και να αισθανθεί πολύ νεότερος και αυτάρκης.
-
Λιγότερο συχνά ο καταρράκτης επηρεάζει και νεότερα άτομα τα οποία πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή αυτοάνοσα νοσήματα για τα οποία έχουν λάβει θεραπεία με κορτικοστεροειδή. Οι ασθενείς αυτοί επίσης πρέπει να χειρουργηθούν αν η όρασή τους επηρεάζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Επίσης πρέπει να χειρουργηθούν όταν ο καταρράκτης τους εμποδίζει την ικανοποιητική εξέταση του βυθού του οφθαλμού τους (βυθοσκόπηση – απαραίτητη για την έγκαιρη αναγνώριση και θεραπεία βλαβών του αμφιβληστροειδή).
-
Επίσης σε νεότερη ηλικία μπορούμε να χειρουργήσουμε ασθενείς οι οποίοι έχουν σημαντικό διαθλαστικό σφάλμα (δηλαδή υψηλή μυωπία ή υπερμετρωπία). Η εξαίρεση του καταρράκτη και η αντικατάσταση του φακού μας δίνει τη δυνατότητα να απαλλάξουμε τον ασθενή από τα γυαλιά του. Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε λύση σε δύο σημαντικά προβλήματα με μια μόνο επέμβαση.
-
Συχνά ο καταρράκτης μπορεί να επηρεάζει και την πίεση του ματιού, ιδιαίτερα σε προδιαθετημένους ασθενείς (ιδιαίτερα σε άτομα με υψηλή υπερμετρωπία). Σε αυτήν την περίπτωση η αντικατάσταση του φακού ακόμα και σε στάδια όπου η όραση δεν έχει ακόμα επηρεαστεί μπορεί να ρυθμίσει την ενδοφθάλμια πίεση ενώ ο ασθενής έχει ταυτόχρονα την ευκαιρία να απαλλαχθεί από τα γυαλιά του. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όπου η ενδοφθάλμια πίεση ανεβαίνει σε πολύ υψηλά επίπεδα η αφαίρεση και αντικατάσταση του φακού είναι επείγουσα.
-
Ο καταρράκτης στα παιδιά είναι σπάνιος αλλά η παρουσία του έχει σοβαρή επίπτωση στην ανάπτυξη της όρασης. Στην περίπτωση όπου ένα παιδί γεννιέται με καταρράκτη (συγγενής καταρράκτης) το χειρουργείο είναι επιβεβλημένο ακόμα και στις πρώτες εβδομάδες της ζωής.
Πώς αντιμετωπίζεται ο καταρράκτης
Στα αρχικά του στάδια και όταν οι καθημερινές δραστηριότητες δεν επηρεάζονται σημαντικά μπορούμε να περιμένουμε. Σε μερικές περιπτώσεις η αλλαγή και μόνο των γυαλιών μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την όραση και να αναβληθεί η επέμβαση για κάποια χρόνια, ειδικά αν οι οπτικές απαιτήσεις δεν είναι σημαντικές. Επιπλέον, ειδικά φίλτρα στα γυαλιά μπορεί να ελαττώσουν τις εκτροπές και την περίθλαση του φωτός κατά την οδήγηση τη νύχτα. Όταν ο καταρράκτης πλέον επηρεάζει τις καθημερινές συνήθειες, η αντιμετώπισή του είναι χειρουργική. Το χειρουργείο γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις με τοπική αναισθησία (σταγόνες). Δεν απαιτείται νοσηλεία και ο ασθενής μετά το χειρουργείο επιστρέφει στο σπίτι του και χρησιμοποιεί σταγόνες για περίπου ένα μήνα. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι επίσης πολύ γρήγορη. Πολύ συχνά ο ίδιος ο ασθενής μετά το χειρουργείο του ενός οφθαλμού επιζητάει το χειρουργείο και του έταιρου οφθαλμού αφού πλέον συνειδητοποιεί πόσο καλύτερα μπορούσε να βλέπει.
Ποιές είναι οι πιο πρόσφατες εξελίξεις
Η χειρουργική του καταρράκτη εξελίσσεται διαρκώς. Τα αποτελέσματα γίνονται πιο προβλέψιμα και η αποθεραπεία πιο γρήγορη. Επίσης, έχουν ελαττωθεί σημαντικά τα ποσοστά επιπλοκών και ιδιαίτερα οι πιθανότητες μολύνσεων που είχαν καταστροφικές συνέπειες. Τα εργαλεία γίνονται όλο και μικρότερα, ενώ η ενέργεια που χρησιμοποιούμε για τη θρύψη του φακού έχει ελαττωθεί σημαντικά με αποτέλεσμα το χειρουργείο να είναι λιγότερο τραυματικό. Τα τελευταία επίσης χρόνια έχει εισαχθεί και η χρήση του laser στο χειρουργείο. Ωστόσο, η συμβολή του χειρουργού εξακολουθεί να είναι καταλυτική και πιθανόν θα εξακολουθήσει για την επόμενη δεκαετία. Οι φακοί που χρησιμοποιούμε στο χειρουργείο μπορούν να παρέχουν την ιδιότητα της πολυεστιακότητας δίνοντας την ικανότητα για εστίαση σε όλες τις αποστάσεις. Έτσι δίνουν λύση στο πρόβλημα τη πρεσβυωπίας και παρέχουν σχεδόν πλήρη ανεξαρτησία από γυαλιά.
Με μεγάλη χαρά δίνουμε πλέον τη δυνατότητα επέμβασης καταρράκτη στους ασθενείς μας στην Κέρκυρα με άρτια εξοπλισμένο χειρουργείο και με τη χρήση κορυφαίων υλικών. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ MD, FEBO
Ι.Θεοτόκη 50, Κέρκυρα
2661105159
Once I have a cataract diagnosis, what should I do?
-
Have an eye exam every year if you're older than 65, or every two years if younger.
-
Protect your eyes from UV light by wearing sunglasses that block at least 99 percent UV and a hat.
-
If you smoke, quit. Smoking is a key risk factor for cataracts.
-
Use brighter lights for reading and other activities. A magnifying glass may be useful, too.
-
Limit driving at night once night vision, halos or glare become problems.
-
Take care of any other health problems, especially diabetes.
-
Get the right eyeglasses or contact lenses to correct your vision.
-
When it becomes difficult to complete your regular activities, consider cataract surgery.
-
Make an informed decision about cataract surgery. Have a discussion with your ophthalmologist about:
-
the surgery,
-
preparation for and recovery after surgery,
-
benefits and possible complications of cataract surgery,
-
cataract surgery costs,
-
other questions you have.
-
Cataract Treatment
Cataracts can be removed only with surgery. If your cataract symptoms are not bothering you very much, you don’t have to remove a cataract. You might just need a new eyeglass prescription to help you see better. You should consider surgery when cataracts keep you from doing things you want or need to do.
How does cataract surgery work?
During cataract surgery, your eye surgeon will remove your eye’s cloudy natural lens. Then he or she will replace it with an artificial lens. This new lens is called an intraocular lens (or IOL). When you decide to have cataract surgery, your doctor will talk with you about IOLs and how they work.
People who have had cataract surgery may have their vision become hazy again years later. This is usually because the eye’s capsule has become cloudy. The capsule is the part of your eye that holds the IOL in place. Your ophthalmologist can use a laser to open the cloudy capsule and restore clear vision. This is called a capsulotomy.
Cataracts are a very common reason people lose vision, but they can be treated. You and your ophthalmologist should discuss your cataract symptoms. Together you can decide whether you are ready for cataract surgery.